Скъпи приятели и колеги, Създадох организацията EAVI преди 15 години, защото почувствах, че медийният живот на всеки от нас трябва да се подобри. Днес това подобрение се нарича медийна грамотност. Цел, помагаща ни да използваме нашите медии по-добре, в наша полза, като личен ресурс и за да допринесем за едно по-добро общество. Удоволствие е да кажем, че сега това е идея, признавана все повече и повече. Нашите политики, изследвания, мрежи и инициативи се умножават в цяла Европа и извън нея, за което следва да се поздравим. EAVI е европейска организация с нестопанска цел. Създадохме я не за да печелим пари. Не защото преследвахме бизнес възможност. През тези години можехме да изградим успешно много бизнеси. Ние не го направихме, направихме го за вас, за нас, за да вдъхновяваме, да свързваме организации, експерти, публики и консултанти, за да постигнем успех в тази област, при това като партньори, а не като конкуренти. Радвам се, че днес всички ние допринасяме за една обща цел.За което благодаря! Изказвам признателността си на многото хора, които в различни качества са работили в EAVI през всички тези години. Все още поддържам връзка с повечето от тях. Научихме се и се обогатихме взаимно, забавлявахме се и с малкото налични ресурси, постигнахме толкова много! Едно нещо, което продължавам да пропускам да правя -и за което се извинявам – е невъзможността ми да отговарям на многото съобщения. Основната причина за това е, че набирането на средства за нуждите на дейностите нa EAVI отнема огромно време и енергия. За пореден път и тази година УСПЯХМЕ, но признавам, малко съм уморен…затова всеки, който се интересува от сътрудничество с нас, моля ви,  поемете инициативата! Със сигурност ще продължим и следващата година, с нашия стил, с нашата креативност, в рамките на нашите възможности. С нашата визия и амбиция ще допринесем за дебат, който дано да не пропусне нещо съществено. Току-що приключих с четенето на „Заговорът срещу Америка“ на Филип Рот. Публикувана е при създаването на EAVI, преди 15 години. Добро напомняне за това колко старателно използвайки пропаганда и дезинформация, историята може лесно да тръгне във всяка посока, към война или мир, към индивидуализъм или солидарност, към алчност или щедрост. Изборът зависи от нас, така че направете всичко възможно, бъдете сигурни, че и ние ще го направим, бъдете радостни, живейте с медиите и мечтите си и имайте една прекрасна нова година! Паоло

PS. Ако кликнете на сайта, можете да се запознаете с някои от нашите ресурси за 2020 г-

ПРОСТРАНСТВО ЗА ДИСКУСИЯ: EAVI CONVERSATIONS 2020

НОВ НАТИСК ЗА ЕВРОПЕЙСКА ДЕМОКРАЦИЯ

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ НА EAVI

ВЗЕМЕТЕ ТЕСТА EAVI


 
ПРОСТРАНСТВО ЗА ДИСКУСИЯ
РАЗГОВОРИТЕ на EAVI през 2020

Проведохме 10 директни разговора с международни експерти по медийна грамотност.
Можете да гледате разговорите отново тук в нашия EAVI Youtube канал.
Обещаваме много изненади за следващите EAVI 2021 разговори! Останете на линия!

1) Соня Ливингстън: Родителството в дигиталната ера

2) Divina Frau-Meigs: Медийна грамотност и дезинформация

3) Liesbeth Hop: Медиен обучител и обучение по медийна грамотност

4) Кристофър Бър: Цифрово благополучие

5) Аура Сала: Дигиталното гражданство и ролята на социалните медии

6) Ренате Шрьодер: Ролята на журналистиката и състоянието на демокрацията

7) Charis Xinari: Приемане на добри практики в медийната грамотност

8) Тапио Варис и Хосе Мануел Перес Торнеро: Нов глобален хуманизъм

9) Рикардо Гутиерес, Джулиан фон Реперт-Бисмарк, Аня Хелсет Аудриус Перкаускас: Медийна грамотност, ценности и Европа

10) Специалният гост на Паоло Челот, забавна оценка на EAVI Conversations 2020

НОВ НАТИСК ЗА ЕВРОПЕЙСКА ДЕМОКРАЦИЯ
Европейската комисия е активна!
На фона на огромните социално-икономически и политически последици от пандемията COVID-19, необходимостта ЕС да подкрепи демокрацията е по-спешна от всякога. В края на 2020 г. Европейската комисия одобри редица значими действия в подкрепа на демокрацията.
Едно от най-важните действия беше Европейският план за действие за демокрация. Този план има за цел да повиши прозрачността и почтеността на процесите на вземане на решения и да насърчи гласа на европейските хора на всички етапи от изготвянето на политиките на ЕС. Като EAVI приветствахме усилията на Европейската комисия, предназначени да допринесат за оформянето на контекст, по-подходящ за защита на нашите демокрации и дадохме обратната връзка за плана, преди да бъде публикуван. В нашата обратна връзка се фокусирахме върху дезинформацията, медийната грамотност, почтеността на изборите, свободата на медиите, медийния плурализъм и подкрепата на гражданското общество и изяснихме нашите предложения по тези аспекти.
Като част от Европейската цифрова стратегия, Европейската комисия одобри и пакет от закони за цифровите услуги, за укрепване на единния пазар, за цифрови услуги и насърчаване на иновациите и конкурентоспособността на европейската онлайн среда. Новият пакет има за цел да модернизира действащата правна рамка за цифровите услуги. Комисията трябва да предложи ясни правила, определящи отговорностите на цифровите услуги за справяне с рисковете, пред които са изправени техните потребители, и за защита на техните права. Нещо повече, този акт ще предложи ex- ante правила, обхващащи големи онлайн платформи, действащи като „пазители на входа“, които сега определят правилата на играта за своите потребители и техните конкуренти. Инициативата следва да гарантира, че тези платформи се държат справедливо и според правилата на честната конкуренция, така че потребителите да имат най-широк избор до единния пазар, който  да продължава да бъде конкурентен и отворен за иновации.
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ НА EAVI
     От страна на проекти годината беше натоварена за EAVI. Завършихме един проект, удължихме продължителността на друг и започнахме още един с нашите партньори в цяла Европа, също така току-що бяхме уведомени и за още успехи! Очевидно общата тема на всички тези проекти е медийната грамотност и стратегиите за нейното повишаване в цяла Европа.
    Проектът GET YOUR FACTS STRAIGHT предостави обучение по медийна грамотност чрез семинари относно дезинформацията и фалшивите новини в социалните медии на младите хора и техните родители. За 13,5 месеца 9 партньора по проекта разработиха и предоставиха обучение по медийна грамотност на 900 души от всички възрасти. Проектът приключи през септември 2020 г., беше страхотно пътуване и прекрасно учебно изживяване.
    Проектът EUROPEAN MEDIACOACH имаше за цел да подобри нивата на медийна грамотност сред младите хора чрез развитието на голям набор от медийно грамотни професионалисти, наречени медийни коучове. Проектът е в последната фаза на завършване на необходимите обучения и финализиране на резултатите. Обикновено European Media Coach Initiative се предвиждаше да приключи в края на тази година, но партньорите по проекта удължиха проекта с още 6 месеца поради пандемията Covid-19, така че той ще приключи през пролетта на 2021 г.
   Целта на проекта EUROPEAN SAFEONLINE е да се изгради програма за обучение на родители и педагози, за да станат по-наясно с възможностите и потенциалните рискове, които новите медии предлагат на техните деца. Проектът стартира през януари 2020 г., като в момента партньорите по проекта работят по създаването на методологията и планирането в съответните си страни. Проектът ще продължи през цялата 2021 г.

 ВЗЕМЕТЕ ТЕСТА EAVI
През 2020 г. една от най-забележителните ни дейности беше EAVI TEST. Състои се от 10 актуални въпроса за медиите и отнема 3 минути, за да бъде приключен, вашите отговори остават анонимни. Целта на теста е да помогне на всеки да поразсъждава върху ролята, която медиите играят в живота ни.
ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!

 977 total views