ПРЕССЪОБЩЕНИЕ-МЕСЕЦ НА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ-08.О2.2022

Национален уебинар, посветен на Световния ден за безопасен интернет се проведе на 08.02.2022 като част от многобройните инициативи, планирани за месец февруари, посветени на развитието и популяризирането на медийната грамотност в България. Събитието бе организирано от Българската коалиция за медийна грамотност, най-голямата организация в страната, обединяваща различни агенти, активно работещи по темата. Поради сложната епидемична обстановка, причинена от пандемията КОВИД 19, събитието протече под формата на уебинар, в платформата ZOOM, позволяваща висока активност, интерактивно взаимодействие и широко включване от страна на всички участници. Сред тях бяха повечe от четиридесет представители на организации: фондация „Безопасен Интернет“, асоциация „Родители“, отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за закрила на детето, университети, УНИЦЕФ, много НПО , медии, младежки сдружения и др.

Уебинарът бе официално открит от д-р Елеонора Лилова, Председател на ДАЗД, която заяви готовността на агенцията да подпомага и участва в всички подобни инициативи.

Инициативата протече в три панела: „Кибертормоз“, „Фалшиви новини и манипулация онлайн“ и „Онлайн игри“, в които активно се включиха всички участници, обединени от основната идея, че само общите усилия на всички засегнати страни, представляващи широк спектър от специалисти – педагози, психолози, IT, журналисти, академични представители и др. – са в състояние да намерят верния път за безопасно присъствие на децата в интернет-пространството.

                                           

Събитието е част от поредицата подобни инициативи, планирани да се състоят през месец февруари-международен месец на Безопасен Интернет – като прелюдия на планираните масирани обучения за родители, насрочени за месеците март-юни като част от работата по проекта European Safe Online Initiative, съвместно изпълняван от партньори от Белгия, България, Гърция, Кипър и Румъния със съдействието на Европейската асоциация за защита на интересите на медийните потребители (EAVI).

 1,112 total views