Шест фази при развитието на взаимоотношенията и сексуалността

Човешкото сексуалното развитие започва много преди детето влиза в пубертета. Първата целувка и сексът са предшествани от цяло пътешествие в открития, които започват с раждането.

Фази към сексуалното развитие

 1. Бебета (от 0 до 1,5 години)
 2. Много малки деца (1,5 до 3 години)
 3. Малки деца (от 3 до 6 години)
 4. Деца (от 6 до 11 години)
 5. Тийнейджъри (от 12 до 14 години)
 6. Младежи (от 15 до 17 години)

 

 1. Бебета (0-1-годишни)
  • Детска перспектива

Чувствам се в безопасност, когато разпознавам миризми и звуци. Възрастни – братя или сестри – идват и ме галят и ме утешават, ако съм гладен или пелените ми са мръсни. Така се научавам да вярвам на хората. Смуча от гърдите или шишето и това ми създава приятно усещане. Раста и опознавам средата си. Изследвам всичко с уста и нос, а по-късно и с ръце. Хващам краката и пръстите на краката и от време на време пишкам. Всичко това е приятно.

Като малко дете обичам да седя в скута на хората. Обичам да ме гушкат и гъделичкат, да играя и да целувам. Познатите звуци и миризми им дават усещане за сигурност. Докосванията и ласките ги запознават с физиологията и интимността. Смукането им създава приятно усещане.

 

 • Перспектива на родителите

Моето бебе се чувства в безопасност и сигурност, когато е под моята любяща грижа. По този начин създаваме силна връзка. Това е важно за здравословното развитие, както за физическото, така и за емоционалното. Познатите звуци и миризми дават на бебето ми усещане за сигурност. Докосванията и ласките го запознават с физическото тяло и интимността. Моето бебе усеща разликата между приятен и неприятен контакт с кожата. Ласката е нещо хубаво, мръсната пелена не. Смукането му създава приятно усещане. На четиримесечна възраст бебето ми открива собственото си тяло. Хваща ръце, крака и пръсти. На възраст от около 6 до 9 месеца бебето ми започва да докосва пишката си.

Бебетата развиват тясна емоционална връзка със своите родители и бавачки. В тази безопасна среда те бавно изследват собственото си тяло и света около тях. Бебето е напълно зависимо от своите родители и други хора, които се грижат за него. Те са готови да изпълнят основните му нужди: сън, хранене, хигиена. Бебето се чувства сигурно и защитено, оградено от цялата тази любов. Тези чувства карат бебето да развие емоционална връзка с възрастните. Тази връзка на доверие, която се нарича „привързаност“, е основата за здравословно емоционално и физическо развитие. Както и за сексуално развитие.

 • Перспектива на експертите

Бебето е напълно зависимо от своите родители и/или другите хора, които се грижат за него. Те са готови да изпълнят основните му нужди: сън, хранене, хигиена. Бебето се чувства сигурно и защитено, оградено от цялата тази любов. Тези чувства карат бебето да развие емоционална връзка с възрастните. Тази връзка на доверие, която се нарича „привързаност“, е основата за здравословно емоционално и физическо развитие. Както и за сексуално развитие.

 

Как бебетата опознават телата си?

Новороденото бебе се научава да „усеща“ себе си и заобикалящата го среда чрез кожата си. То забелязва разликата между приятен контакт с кожата (ласка) или неприятен (мръсна пелена). Бебетата изследват всичко с уста и нос, по-късно с ръце. След четири месеца бебетата откриват собственото си тяло. Те се хващат за ръцете, краката и пръстите на краката.

Могат ли бебетата да получат ерекция?

Бебетата могат да имат ерекция. Те могат да изпитват сексуални чувства. Но бебетата нямат сексуални фантазии като възрастните. Момчетата (от шест месеца) и момичетата (от девет месеца) хващат гениталиите си. Тези докосвания все още не са преднамерени, но ги карат да се чувстват приятно. От първия си рожден ден бебетата могат да посегнат към гениталиите си повече или по-малко съзнателно, защото за тях това докосване е приятно. Наричаме се автоеротично поведение.

Кога сексуалното развитие или сексуалното поведение са извън нормата?

Поведението и интереси си на децата „принадлежат на възрастта“. Но е възможно да наблюдавате или усетите поведение, което се отклонява от нормалното развитие. В такива случаи се консултирайте с лекар.

 

 1. Много малки деца (на 1.5-3 години)

Точно като бебетата, много малките деца все още имат голяма нужда от физически контакт. Те обичат да седят в скута ви и обичат да бъдат гушкани или гъделичкани. Те също обичат да си играят и да целуват.

Малките деца са любопитни към собственото си тяло и това на другите. Те откриват разликата между момчетата и момичетата и обичат да изпробват „мръсни“ думи.

 

 

Защо малките деца толкова много обичат да се гушкат?

Точно като бебетата, много малките деца все още имат голяма нужда от физически контакт. Те обичат да седят в скута ви и обичат да бъдат гушкани или гъделичкани. Те също обичат да си играят и да целуват.

„Момче ли си или момиче?“

Малките деца започват да осъзнават разликата между момчетата и момичетата. „Аз имам пишка, а ти нямаш.“ Децата са любопитни, те искат да проучат внимателно тези различия. Те ги откриват при своите родители, братя и сестри или връстници.

Те също обичат да докосват гениталиите на другите. Отначало те нямат представа, че докосването може да е неподходящо или нараняващо.

Малките деца все още често мислят, че могат да сменят пола си за една нощ. Те също често фантазират за своя пол. Едва на по-късна детска възраст те осъзнават, че не могат просто да промените пола.

Защо малките деца докосват гениталиите си?

Малките деца докосват или стимулират гениталиите си, но не с цел да изпитват оргазъм. Това просто ги кара да се чувстват добре или да се успокоят. Не всички деца проявяват такова „автоеротично поведение“ в еднаква степен. Момчетата са по-склонни да го правят, отколкото момичетата.

Кога сексуалното развитие или сексуалното поведение са извън нормата?

Казва се, че определено поведение и интереси „принадлежат на възрастта“. Но можете също да видите или усетите поведение, което се отклонява от нормалното развитие.

Когато се съмнявате консултирайте се с Нормативният списък. Той ви помага правилно да оцените сексуалното поведение на дадена възраст.

 1. Малки деца (от 3 до 6 години)

Малките деца все още имат голяма нужда от физически контакт, но често се оказват твърде големи, за да седят в скута ви. И все пак те наистина се радват на прегръдката. Понякога те задоволяват нуждите си от изразходване на физическа енергия чрез дърпане,  бутане и боричкане.

 

Малките деца осъзнават собствения си пол и социалните правила. Те се интересуват от историята на репродукцията и понякога са запознати със съществуването  на интимното  приятелство.

Малки деца (от 3 до 6 години)

Малките деца осъзнават собствения си пол и социалните правила. Те се интересуват от историята на репродукцията и понякога са запознати със съществуването  на интимното  приятелство.

Вече не сте в скута на някого?

Малките деца все още имат голяма нужда от физически контакт, но често се оказват твърде големи, за да седят в скута ви. И все пак те наистина се радват на прегръдката. Понякога те задоволяват нуждите си от изразходване на физическа енергия чрез дърпане,  бутане и боричкане.

Тихо в ъгъла?

Децата на възраст за детска градина са вече наясно със социалните правила. От реакциите на околните по-възрастни те научават, че разглеждането и докосването на собственото и чуждото тяло не винаги е възможно и/или приемливо. Те са също толкова любопитни както и по-малките деца, но в тази възраст те вече се оттеглят в ъгъла, за да експериментират. Тези деца обичат да играят роли: лекар, майка и татко. Понякога експериментират и с предмети.

Например, те могат да решат да поставят нещо в ануса или влагалището на друго дете или да закрепят ластик около пениса. Децата в детската градина вече могат да съпреживяват. Затова когато им кажете, че нещо може да е опасно или да боли, те схващат наличието на ограничения.

Могат ли децата в детската градина да се усещат влюбени?

Някои могат. В детската градина децата вече имат близки приятелства с връстници. Те се влюбват в един или в повече връстници, в майка си или в някой силен. Сексът обаче не играе никаква роля за това. Те се влюбват както в момче, така и в момиче. Това няма нищо общо с хомосексуалността (все още). Не се смейте на малко дете, проявявайте интерес и уважавайте чувствата му.

Много въпроси относно създаването на деца?

Малките деца се интересуват много от всичко, свързано с бременността и раждането. Въпросите им понякога ви смущават, но за тях историята за репродукцията няма нищо общо със сексуалността. Те задават въпроси за всичко и всичко, включително за създаване на деца.

Да играе само с момчета / момичета?

Малките деца вече знаят, че да бъдеш „момче“ или „момиче“ е относително категорично определено и че повечето момчета стават мъже, а момичетата – жени. Те започват да се чувстват повече като момче или момиче и търсят модели на роли: как всъщност се държите като момче или момиче? Те търсят това потвърждение от приятели.

Кога сексуалното развитие или сексуалното поведение са извън нормата?

Определено поведение и интереси се свързват с особеностите  на възрастта“. Но е възможно да видите или усетите поведение, което се отклонява от нормалното развитие.

Когато се съмнявате, консултирайте се Нормативния списък, за да оцените правилно сексуалното поведение на децата си на всяка определена възраст.

 1. Деца (от 6 до 11 години)

От началото на предучилищната до края началната училищна възраст децата проявяват по-малко открит интерес към сексуалността. Те все по-рядко докосват секс гениталиите си публично. Те фокусират основно вниманието си върху приятели или  медиите.

Няма повече въпроси относно размножаването…

Детето започва да задава много по-малко въпроси относно „раждането на бебета“. Децата вече са разбрали историята на възпроизвеждането. Не че те не се интересуват от сексуалността! Просто интересът им вече е по-„скрит“. Те играят сексуални игри, но обичат да го правят скрито от възрастните. Например децата могат да разказват мръсни вицове или да украсяват тетрадките с „рисунки“ на много и различни гениталии. По този начин те си показват един на друг, че вече знаят много. Понякога това може да изглежда грубо и подобно поведение следва да бъде ограничено. Понякога момчетата започват да мастурбират от осемгодишна възраст, сами или заедно с други момчета.

Защо момчетата и момичетата не играят заедно?

Децата в началното училище обичат да играят с деца от същия пол. Момчетата наричат ​​момичетата „глупави“, а момичетата смятат, че момчетата са твърде „диви“. Те търсят потвърждение за това какво е „мъжко“ или „женско“ поведение при своите връстници.

Защо изведнъж реагират толкова остро?

Децата около осемгодишна възраст могат внезапно да реагират много остро, ако вие пожелаете да обсъдите въпрос, свързан със сексуалността с добри намерения. Какво става?

Децата в началното училище обичат да играят с деца от същия пол. Момчетата наричат ​​момичетата „глупави“, а момичетата смятат, че момчетата са твърде „диви“. И момчета, и момичета търсят потвърждение за това какво е „мъжко“ или „женско“ поведение при техните връстници.

Защо изведнъж реагират толкова различно?

Колкото и любопитни да са, децата намират света на сексуалността на възрастните за нещо „странно“ и едновременно „мръсно“. Децата развиват чувство на срам и започват да търсят защита на личното си пространство.

Откъде получават информация за секс?

Децата на тази възраст са много фокусирани върху външния свят. Те постоянно откриват нови приятели и медии, но не бързайте да мислите, че вече знаят всичко. Често бъркат фантазията и реалността. С развитието на интернет порнографията става много по-достъпна. Шансът вашето дете да влезе в контакт с подобно съдържание е голям. 40% от 8 до 12 годишните са виждали разголени изображения или насилие в интернет.

Как предпазвате детето и да гледа  порнография?

Децата могат да бъдат много шокирани, ако случайно попаднат на порно сайт. Това може да се случи чрез търсачки или поради вирус. Съществуват филтри за предотвратяване на това, но не очаквайте твърде много от тях. Много по-важно е да бъдете наоколо, когато децата използват интернет. Ясно им кажете, че винаги могат да се обърнат към вас, ако имат някакви въпроси.

Вече влюбен?

Започват първите свалки и понякога те могат да предизвикат силни чувства. Първите плахи докосвания започват от около осемгодишна възраст (държите се ръце, седите плътно един до друг). Половината от децата, които са влюбени между десет и дванадесет години, вече се целуват по бузата.

Кога сексуалното развитие или сексуалното поведение са извън нормата?

Определено поведение и интереси са „белег на възрастта“. Но можете да видите или усетите поведение, което се отклонява от нормалното развитие. Когато се съмнявате, консултирайте се с Нормативният списък.

 1. Тийнейджъри (от 12 до 14 години)

През тези години тялото на детето расте и се променя бързо. Но важни събития, които влияят на поведението, се случват и в мозъка на юношите. И разбира се, тийнейджърите предприемат важни стъпки в своята „сексуална кариера“.

Защо тийнейджърите често са безразсъдни и хаотични?

Като обем мозъкът в тази възраст е почти зрял. Но той далеч не завършен. До около 25-годишна възраст мозъкът все още интензивно се усъвършенства и реорганизира. Това показват изследванията на мозъка от последните години. Това има важни последици, както за начина, по който тийнейджърите се справят с информацията , така и относно ранния  любовен живот. Докато мозъкът не е повече или по-малко „завършен“, младите хора изпитват трудности да:

 • планират и да мисля напред, да оценяват последиците и рисковете, да контролират и ограничават собственото си поведение; да се справят със свободата и сложния избор;
 • да се справят с претоварване с информация;
 • да разчитат чрез езика на тялото да правят вярна оценка на емоциите на другите.

Защо изведнъж толкова се отдалечават?

Тийнейджърите предпочитат да излизат с връстниците си и да правят всичко възможно, за да „принадлежат“. Те изведнъж се държат много по-далечно към родителите си. Те се стараят да станат независими, основна задача на тази възраст.

Границите, които родителите им поставят, ценностите и нормите, които им предават относно секса и връзките, им предлагат нещо, към което да се придържат. Въпреки че често изглежда, че тийнеджърите игнорират тези съвети или дори правят точно обратното.

Те изведнъж ще ли започнат да правят секс?

Много тийнейджъри изпитват сексуални желания и имат сексуални фантазии. Те мастурбират, при това момчета го правят повече от момичета. Сега към това се добавят и сексуални желания.

Много тийнейджъри експериментират с флирт, включително и през интернет. По този начин те научават за взаимоотношенията и изследват границите на другия. Момчетата не изпитват особени трудности, докато момичетата често смятат, че сексуалните въпроси или желания на момчета стигат твърде далеч.

Първият път

Половината от юношите на възраст между тринадесет и четиринадесет години вече са се целували с език. За да участват младите хора в полов акт, те предприемат редица междинни стъпки. От целувки и френска любов,  целувки и галене през дрехите, до пълен секс. Средно са им необходими 2,7 години на връзка, за да осъществят сексуален контакт.

Юношите изпитват различни „първи пъти“.

Кога сексуалното развитие или сексуалното поведение са ненормални?

Определено поведение и интереси са „белег на възрастта“. Но можете също да видите или усетите поведение, което се отклонява от нормалното развитие.

Нормално ли е тийнейджърите да се интересуват от порнография?

Нормално е юноша (11-12 години) да търси сексуални изображения. Но е важно да кажете на младите хора, че порнографията не дава реалистична картина на сексуалната връзка. Следователно като преподавател можете да дадете някои инструкции, свързани с порнографията. Влюбването в реалния живот се случва между равнопоставени партньори, които са съгласни и могат да кажат „не“. При порното всичко е само за сексуално удоволствие. В реалния живот това включва разговори за взаимни очаквания и безопасен секс. Порното показва нереалистични идеали за красота. Не е задължително синът или дъщеря ви да са слаби, напомпани, с гладко избръснати гениталии,  за да се окажат привлекателни за себе си и другите.

Кога гледането на порно вече не е нормално?

Когато младият човек вече не е в състояние да функционира правилно, например вече не се храни и не спи добре. Или пренебрегва приятели и училище, защото порнографията отнема цялото му внимание. Нормативният списък помага да оценявате кога гледането на порнография е извън границите на нормалното.

Какво е влиянието на секса в медиите?

Младите хора получават много сексуално заредени съобщения чрез медиите. Рекламата и порнографията дават на младите хора много едностранна представа за това какво е красиво тяло. И как трябва да изглеждат сексът и връзките. Сексуализацията е прекалената проява на внимание към секса.

Учените не винаги са съгласни колко зле се отразява това на децата сега. Медийното образование помага за създаване на критично към рекламата.

Вниманието към сексуалността също има своите предимства. Сексуалността помага на младите хора да намират начин да получат информация и услуги, съобразени с техните нужди.

 1. Младежите (от 15 до 17 години)

От петнадесетгодишната си възраст тийнейджърите стават по-осъзнати. Имат близки и лични приятелства. Те влизат в първите си „стабилни“ връзки и имат първите си интимни сексуални преживявания.

По-големите тийнейджъри трябва ли да имат интимни връзки?

Физически по-възрастните тийнейджъри са почти напълно израснали, но умственото им развитие все още е укрепнало докрай. В тази възраст тийнейджърите придобиват някои нови умения, които стават част от взаимоотношенията им.

По-големите тийнейджъри са по-малко склонни да се поддадат на натиск от страна на връстници. Те постепенно се научават да правят своя избор и се гордеят с това. Приятелствата и връзките стават по-индивидуални, по-близки и по-интимни. Те се научават да поемат повече отговорност за поведението си. Те се справят по-съзнателно с границите и се научават да ги формулират по-добре. Но те все още не са усвоили тези умения до край. Спор с гадже, неуспех на изпит, … в кризисни ситуации такъв млад човек понякога се превръща в неразумен тийнейджър.

Ново гадже във всеки нов сезон?

Младите хора на тази възраст изследват света на взаимоотношенията. „Какво е връзка, какво е важно за мен, кой ме кара да се чувствам добре? И какво иска моят приятел? „Една„ стабилна “връзка понякога следва друга. Това не означава, че младите хора просто живеят така. Те самите преживяват тези съкрушения като дълбоки и истински. И във всяка връзка те намират лоялността, уважението и оценката за най-важни.

По-големите тийнейджъри вече правят ли секс?

Младите хора развиват интензивни сексуални желания и искат да „предприемат действия“.

Това обикновено се случва стъпка по стъпка. Всички тези стъпки наричаме също „сексуална кариера“. От целувки и френски целувки до галене отгоре и през и под дрехите, до коитус и други форми на сексуалност.

Около половината от седемнадесет и осемнадесетгодишните вече имат първите си преживявания с полов акт.

Кога сексуалното развитие или сексуалното поведение са извън нормата?

Определено поведение и интереси са „белег на възрастта“. Но е добре да разговаряте с децата, да се стараете да усетите поведението им, включително и онова, което се отклонява от нормалното развитие.

 

 240 total views